
KABINENS BLOGG
Välkommen till Kabinens blogg
Varje dag dokumenterar våra fantastiska pedagoger vad de gör med barnen och delar i vårt digitala verktyg. För oss föräldrar ger det unik inblick i våra barns liv om dagarna. Dessutom hjälper det skapa en dialog hemma om vad barnen upplevt och lärt sig under dagen, något som ger ytterligare tillfälle till reflektion och lärande. Här i bloggen delar vi löpande lite axplock från vårt digitala verktyg.

Lässtund med dokumentkameran
Idag ska våra yngsta kompisar som inte följer med till gympan få vara med på en lässtund och titta på projicering med hjälp av dokumentkamera.

Stopp & gå
På förmiddagen leker vi som inte är med i femårsgruppen STOPP och GÅ- en trafiklek där vi undresöker TRAFIKREGLER! Sofia visar alla kompisar 2 skyltar, som betyder olika saker. Vad betyder den röda? Stop!- säger en kompis. "Man ska stanna" Den andra skylten då, kan ni beskriva den? Undrar Sofia. "Den är blå och har två människor" "En vuxen och ett barn" "De håller!"(varandra in handen).

Formspaning
Idag går vi på FORMSPANING! Mona har gjort "formglas", nästan som förstoringsglas men här ska vi hitta TRIANGLAR, KVADRATER, REKTANGLAR OCH CIRKLAR!

Vi målar med socker
Linnéa har projicerat en bild med FÄRGER som rör sig i olika MÖNSTER och FORMER. En kompis tycker att en sekvens ser ut som majsbollar, vi håller med!

Ett höstträd
Minns ni det stora pappersarket vi målade med "eldfärger"? Vi har den senaste tiden märkt att löven på träden har samma färger som det, så vad passar inte bättre än att återanvända det?! Vi klipper ut former av löv!

Det spökar på Kabinen
Plötsligt är världen invarderad av spöken och skelett. På TV, i mataffären, på bussen – överallt möts barnen av läskigheter. Men VAD är egentligen läskigt? Och VARFÖR? Kan man göra så att något inte känns så läskigt? Om det är mörkt är allt läskigare. Om man håller någon i handen känns det bättre. Då kan man tända lampan och skratta!

Rivning pågår
Det fina huset vi ritade och byggde i våras har fått stå kvar och utgjort en spännande ny lekhörna. Men plötsligt börjar konstruktionen ge vika. Vi inser att det är dags att riva och med det få ett fint och lärorikt avslut till vårt projekt.

Dags för Kabinens årliga brandvecka
Vecka 39 har gått i eldens tecken. Vi har jobbat med experiment för att göra barnen intresserade av naturvetenskapliga fenomen och se samband med hur eld kan uppstå och släckas inför vår brandövning. Vi vill väcka barnens nyfikenhet, intresse och vetgirighet, utmana dom att tänka, uppmana dom att ställa frågor och utforska vidare. Vi har också fått träna på nya begrepp och utveckla ordförrådet!

Skördetid på Kabinen
Nu är vi igång efter en underbar sommar. Tack vare våra familjer som hjälpt till att vattna under ledigheten har det vuxit ordentligt i våra planteringar och är nu dags för skörd. Vi börjar med våra fina tomatplantor.

Bygga hus, del 5 – vi bygger ett helt hus!
Efter veckor av förberedelser är det äntligen dags att bygga vårt hus. Vi och våra familjer har under terminen tillsammans samlat in byggmaterial (stora säckar fulla av mjölk- och juicekartoner) och nu kan vi börja mura väggar.

Bygga hus, del 4: Vi murar!
Vi tittar på en film om MURNING ochi ser hur dom använder TEGELSTENAR och MURBRUK. Vi tycker att murbruket ser ut som geggamoja. -"Det blir stenhårt och håller fast tegelstenarna när det torkar!". Dom har en speciell MURARSPADE som är lite spetsig, vass. -"Som ett strykjärn". Vi vill bygga ett eget hus, vad har vi som kan föreställa tegelstenar?

Bygga hus, del 3: Inget hus utan grund
Efter att vi senast gjort ritningar med barnen har vi pedagoger planerat för att jobba vidare med SKALA och förståelse för planering av hus. Ord som vi vill förankra hos barnen är bland annat ISOLERING, CELLPLAST och GJUTA.

Bygga hus, del 2: Arkitekthögskolan nästa!
Vi ser en film som heter Bygga hus. Efteråt tittar vi på några HUSRITNINGAR, vi ser fönster och en trappa. Vi kan se symboler för toalettstolen och handfatet, vi ser också en dörr tror vi. Vi blundar och tänker oss hur vårt eget hus skulle kunna se ut, -"Lila, rosa och en dörr"

Bygga hus, del 1: Sagan om de tre små grisarna och hårtorksvargen
Låt oss presentera vi ”Sagan om de tre små grisarna och hårtorksvargen” – en fortsättning på vårt projekt inom temat bygg och konstruktion. Vi pedagoger har tillsammans skapat tre hus och Angelica och Agnes har virkat tre små grisar och en hårtorksvarg. Vi framför sagan som en liten teater och reflekterar tillsammans med barnen efteråt om vad som hände, för att få syn på deras funderingar.’ Sen är det barnens tur att få bygga egna hus.


Kompismålning
Miljön i stora rummet är utformad till att locka till utforskande skapande både för sig själv och med andra kompisar. Stora ytor med vitt papper, färger, penslar i olika storlekar och svampstämplar är framdukade. Lugn musik är på och rummet färgas av bildprojektioner med färger som blandas.

Vänskapsvecka på Kabinen
Den här veckan har cirkulerat kring vänskap och om hur man är en bra kompis. Vi har gjort en mängd gruppstärkande aktiviteter samt jobbat med känslor, kroppsspråk, läst sagor, sjungit, skapat och inte minst, firat "Röda dagen".


En överraskning väntar barnen – hinderbana!
På förmiddagen går vi in för att prova en HINDERBANA tillsammans! Vi samlas på gröna mattan i stora rummet där vi flyttat på alla möbler och istället ställt fram lite olika hinder..

Tågresan genom kroppen
Dags för veckans tågresa! Vi har gjort avslappningsövningen många gånger nu och barnen har blivit så rutinerade att de vet när det är dags: ”åh ska det bli tågresan?” Att göra om lite i läshörnan så att det blir ”mysigare” gör det mer speciellt och extra kul för barnen, eftersom det inte är/ser ut som det gör annars.